14 de desembre 2021

Science Bits suma el vintè guardó a la seva marxa en ser un dels guanyadors de la XIII edició dels Premis Magisterio, en la qual va rebre el premi a la categoria de Metodologies Innovadores.

Els Premis Magisterio als Protagonistes de l’Educació reconeixen cada any des de 2008 a organitzacions, associacions, professionals i empreses que contribueixin a través del seu treball al desenvolupament educatiu en el món.

METODOLOGIA INNOVADORA

El jurat dels premis Magisterio va valorar especialment el canvi de paradigma proposat per Science Bits, ‘un repositori interactiu de ciències que promou el pas d’un model educatiu tradicional basat en la mera transmissió de fets científics a un model constructivista basat en la indagació, el descobriment, la reflexió i el raonament crític’.

Les seves lliçons, dissenyades sobre el model d’ensenyament de les 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate i Evaluate), se serveixen d’una gran quantitat de continguts interactius per a desenvolupar un aprenentatge basat en el raonament i en el descobriment guiats, i centrat en el desenvolupament de les competències bàsiques. Es tracta de l’únic projecte educatiu curricular l’eficàcia del qual, en termes d’aprenentatge, ha estat validat científicament.

TRASCENDÈNCIA EDUCATIVA

El premi destaca, així mateix, el benefici que el projecte aporta a la comunitat docent, així com la transcendència educativa i el seu èxit; actualment és utilitzat per centres educatius en un total de 30 països, beneficiant a uns 250.000 estudiants.

Desenvolupat a Espanya per la International Science Teaching Foundation (ISTF), Science Bits és fruit del treball d’un equip multidisciplinari format per investigadors en psicologia cognitiva, investigadors en didàctica de la ciència, professors de ciències i desenvolupadors de recursos multimèdia de diferents països. Un dels seus objectius principals és ajudar la comunitat docent a implementar de manera realista i efectiva metodologies didàctiques actives i competencials, promogudes pels actuals currículums governamentals.

UN RECONEIXEMENT COMPARTIT

És un honor poder compartir escenari i guardó amb tantes altres iniciatives i persones rellevants en l’àmbit de l’educació, preocupades per oferir als nostres estudiants un futur millor. El guardó suposa, com apuntava Héctor Ruiz Martín, director de la ISTF, “un reconeixement que ens fa molt feliços i que ens motiva encara més per a continuar treballant i aprenent sobre allò que més ens apassiona”.

DISCURS DE AGRAÏMENT

Carolina Lamelas, directora de relacions institucionals de Science Bits, va ser la persona encarregada de recollir el guardó en l’escenari del ​​Caixaforum Madrid, en representació de l’equip.

Carolina proclamava al seu discurs que la que l’Educació és el motor real de transformació de la societat, i reivindicava com a protagonistes del premi als docents que dia a dia s’esforcen per transmetre la seva passió per l’aprenentatge als seus alumnes.

Compartim aquí les seves paraules:

<Bona nit,

Seré breu.

En primer lloc, m’agradaria agrair al Periòdic Magisteri aquest premi en nom de tot l’equip de Science Bits i, al mateix temps, dedicar-l’hi a cadascun dels seus membres.

Aquest projecte existeix gràcies a l’esforç i la creativitat de moltíssims professionals apassionats: experts en didàctica, professors, artistes multimèdia… que treballen amb la convicció que l’educació és el motor real de la transformació social. La seva dedicació ens ha permès redefinir les dinàmiques a les aules, adaptant-les a les necessitats d’una escola moderna, i proporcionar eines als docents per a promoure una educació científic-tecnològica de qualitat.

Però els veritables protagonistes d’aquest premi són els docents, que s’esforcen diàriament per a motivar a les noves generacions, i convertir als seus estudiants en individus que desenvolupin la curiositat i l’esperit crític. (Dedica el premi als docents.) Va per vosaltres, professores i professors!

No voldria marxar-me sense dir que aquest és un reconeixement especial. Amb ell, Science Bits ja ha rebut vint guardons al llarg de la seva trajectòria, i s’ha convertit en el projecte d’ensenyament de ciències més premiat del món. Ens sentim molt orgullosos del camí recorregut.

A més, la recent confirmació de l’eficàcia del nostre sistema, avalada per un estudi científic de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili, ha acabat de posar un fermall d’or en un any especialment difícil per a tots aquells que estimem l’educació.

Tot això, sens dubte, ens reafirma en la nostra voluntat de continuar creixent, millorant i innovant amb l’objectiu de canviar la vida dels estudiants de ciències, i amb això millorar el futur de la nostra societat.

Moltes gràcies.>